Päätin aloittaa uuden, blogin aiemmasta linjasta poikkeavan, kirjoitussarjan, koska minulla on sille itsekin selvästi tarvetta - ihan jo sen takia, että pystyisin jotenkin järkevästi tutustuttamaan läheiseni "outoihin" ruokamieltymyksiini, poikkeavannäköiseen ruokalautasmalliini ja sen taustoihin. En tiedä, kuinka pitkä sarjasta tulee, se jää nähtäväksi, mutta päätin aloittaa lyhyellä johdatuksella "kovien faktojen" kartoittamiseen.

Healthy eating is about chemistry

Terveellinen ruoka on pohjimmiltaan puhdasta biokemiaa. Se on totta, mutta siltikin siitä, minkälainen on terveellinen ruokavalio, on varmasti yhtä monta mielipidettä kuin on keskustelijaakin. Toiset jaksavat väitellä jopa ihmiselle universaalisti optimaalisesta ruokavaliosta. En osaa sanoa tuosta. Uskon yksilöllisiin eroihin, ja itse olenkin tähän mennessä tyytynyt siihen, että kokeilen eri juttuja, kuulostelen minkälaiset vaikutukset niillä on minuun, pidän hyvät jutut ja hylkään huonot. En ole mikään terveysalan asiantuntija, mutta uskon tunnistavani minulle hyvät asiat, kun kohtaan sellaisia.

Pidän silmät ja korvat auki tuoreimmille terveysalan uutisille, mutten kiirehdi muuttamaan elintapojani yön yli dramaattisesti. (Läheiset, kuten esim. perheenjäsenet, voivat tietenkin olla tästä hieman eri mieltä, kun yhtenä aikana harrastin vahvaa proteiiniuskovaisuutta, ja nyt aikaa myöhemmin nyrpistelenkin nenääni aiemmin vahvasti fanittamalleni kalkkunaleikkeleelle. Tällä hetkellä yritän pitäytyä maltillisella linjalla, vaikka huonosti se teollinen kalkkunaleike todella maistuu.)

Joka tapauksessa, kuten Postin Ollikin sen joskus ilmaisi, jos olen selvinnyt tähän päivään saakka elossa niillä antimilla, mitä olen syönyt, enköhän selviä vielä jonkin aikaa tulevaisuuteenkin. Voinko paremmin vanhoilla linjoilla on toki eri asia, kehitys ja uteliaisuus houkuttelevat kokeilemaan uusia, mahdollisesti vielä parempia juttuja.

Ruokaa luonnosta, mahdollisimman vähien välikäsien kautta

Tähän mennessä hyväksi tienviitaksi on osoittautunut luonnonmukaisen ruoan suosiminen ja itsensä (kehonsa) kuuntelu. Suosittelen tutustumista Postin mainioon johdatukseen Nutrix-maailmaan. Nutrixin ja Olli Postin löytämisestä puolestaan saan kiittää Kemikaalicocktailin Noora Shingleriä, joka tuosta reilu vuosi takaperin kirjoitti.

Aiheesta on kirjoitettu perusteellisempikin kirja: Michael Pollan, Oikean ruoan puolesta, 2009.

Perusasioiden ymmärtämiseksi ei edes tarvitse lukea Pollanin kirjaa kannesta kanteen. Hän tiivistää oppinsa ytimekkäästi: "Syö ruokaa, sopivasti, lähinnä kasviksia." Miia Saastamoinen on referoinut Ilon Pisara -blogissaan oivallisesti kirjan sanoman.

Päivittyvää terveystietoa

Suhteellisen säännöllistä, suodatettua - mutta luotettavaa - uutisointia ja terveystietoa olen saanut mm. seuraavien blogien kautta:

Aamiainen ruohikolla:
- asiaa ja raportteja terveystutkimuksista
- päivittyy säännöllisesti, muttei kuitenkaan niin usein, että aiheuttaisi terveystietoähkyä
- maltillisempi linja kuin monella samoista asioista internetiin kirjoittavilla

Veteraaniurheilija:

- "Suomen suosituin terveysblogi", jossa on todella paljon Asiaa isolla a:lla
- vieraskirjoituksia mm. dosentti Matti Toloselta, superfood-Olli Postilta ja kiistellyltä KTL:n pääjohtajalta Pekka Puskalta (tunnettu erit. Pohjois-Karjala-projektista)
- myös Antti Heikkilän suositukset nousevat aika ajoin esiin Veteraaniurheilijan kirjoituksissa

Toe Hold:
- kamppailu-urheilija Jussi Riekki kirjoittaa terveydestä, ravitsemuksesta ja urheilusta virkistävän vaihtoehtoisesta näkökulmasta

Kimberly Snyder:
- kirjoittaa kansantajuisesti mm. ruokien tieteellisistä vaikutustavoista (esim. kuinka eri vitamiinit ja kivennäisaineet vaikuttavat ruumiin toimintaan ja hyvinvointiin)
- Snyder painottaa kehon (ja mielen) kokonaisvaltaista hyvinvointia, johon sisältyy sekä ruumiinravitsemus että -harjoitus (jooga)

 

Nousiko aiheesta kenellekään kysymyksiä - tai toiveita jatkosta? Vai oliko tämän(kin) kirjoittaminen täyttä ajanhukkaa? :)